Klädutmaningen

30.01.2016 kl. 22:22

Blev klädutmanad av Linnea. Om ni vill läsa om någon som kan det här med att hitta unika plagg på loppis ska ni ta er en titt hos henne.

Vad gör du för att hålla dig varm under vintern?
Klär mig i ylle, mitt absoluta favoritmaterial. Tjock yllekofta med en skön t-shirt under. Skjorta om jag behöver snofsa till mig lite. Yllestrumpbyxor under jeansen, yllesulor i skorna. Sen har jag en tjock och varm parkas utomhus. Då det var som kallast övervägde jag att skaffa värmebyxor, men bestämde att jag helt enkelt låter bli att vara utomhus så länge att jag börjar frysa (samma tankegång de senaste fem åren, typ). Sen blev det tack och lov varmare igen. Då det inte är kallare än cirka -10 så klär jag mig i yllekappa. Stor halsduk, en mössa eller keps, fodrade tumhandskar eller fingerhandskar i skinn beroende på temperatur.

Vad är din filosofi gällande kläder?
De senaste åren har det blivit allt viktigare att kläderna är bekväma och sköna. Det är också viktigt att kläderna är av bra kvalitet och förhoppningsvis inte tillverkade av personer som behandlas som slavar i farliga fabriker. Även om det känns som att man aldrig kan veta säkert, så betalar jag hellre mera för en blus från ett dyrare märke än köper fyra blusar från H & M. (Jag är också mycket medveten om att alla inte har så stora möjligheter att välja var de handlar.) Jag försöker handla mera långsiktigt och tänker att jag kan använda ett plagg betydligt längre om det är av bättre kvalitet. Försöker också shoppa inhemskt då det är möjligt. Jag shoppar betydligt mindre än när jag var yngre, men dyrare och mer genomtänkt. Jag går sällan i klädaffärer om jag inte är ute efter något speciellt. Spontanshoppar sällan. Jag har blivit rätt duktig på att hålla mig från att köpa något innan jag verkligen är säker och väntar ofta tills jag hittar plagget till nedsatt pris på nätet (för övrigt ett bra sätt att veta att jag verkligen gillar något, jag vill ha plagget även några månader senare). Butiksreor där allt hänger eller ligger huller om buller klarar jag inte av, av samma orsak är jag usel på loppisfyndande.

Vad har du på dig på bilden?
Det här är en ganska typisk vardagsklädsel för mig då jag ska vara ute bland människor. Ensam hemma lufsar jag runt i mjukisbyxor, t-shirt, en gammal tröja och yllesockor. På bilden har jag svarta jeans från Dr. Denim, svart t-shirt från Samsøe & Samsøe, under den skymtar ett vinrött linne från H & M och en grå lammullskofta från Filippa K. Koftan är för övrigt fyndad på Galna Dagar (en rea som jag faktiskt går på om jag hittar något jag vill ha i katalogen) för kanske fem, sex år sedan. Den är lappad på armbågarna med rester av ett par gamla svarta manchesterbyxor. De sexiga tofflorna är mina inneskor på jobbet och kommer från Pavement. Yllekappan är från Whyred, kepsen från Costo, halsduken Alina Piu och kängorna Dr. Martens. 

Svart är som synes basfärgen i min garderob och har så varit i snart 20 år. I tonåren var jag helt svartklädd med svart hår (tonårsgothen här, hej!). Kan fortfarande inte klä mig utan åtminstone 1/3 svart. Oftast byxorna. Har jag blåa jeans kan skjortan på sin höjd vara grå, men då har jag ganska så säkert en svart kofta eller jacka till. Pasteller existerar inte i min garderob, det ljusaste plagg jag har är en ljusgrå t-shirt. Så cool är jag alltså.

(Note to self: Dags för frissabesök)

Hur piffar du upp din look?
Jag är så dålig på det! Använder allt färre smycken, oftast bara ett par knoppar i öronen. På fest kan jag ha något armband, ett par större örhängen eller ett halsband. Sen piffar jag kanske mera med sminket i stället, rött läppstift eller rejält med ögonskugga. Nagellack piffar upp det mesta.

 

Det här var en rolig utmaning! Skulle kunna babbla hur mycket som helst om det här. Nu vill jag läsa MarinasJessicas och Ninas tankar om kläder och klädsel.

 

Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver:
Hihi igenkänningen på minst en tredjedel svart-regeln! Jag borde nog bli bättre på att handla kvalitet, men jag känner mig fortfarande så jäkla obekväm på dyrare ställen, börjar direkt känna mig som en hundlort som fastnat under nåns sko och det är hemskt pinsamt att jag blivit indragen, typ. Nåå. Ibland dyker det ju upp kvalitet på loppis också. ^_^ Får försöka rikta in mig på det! Och skippa H&M o.dyl. ännu mera än jag gör nu.
linnea p.02.02.16 kl. 14:44
Heh, känner igen den där känslan. Plus att jag får feil i hovo då de ofta är så serviceminded och ska hjälpa en så snart man kommit innanför dörren. Jooobbigt! Handlar helst på nätet p.g.a bättre utbud och priser. H & M är ju bra på vissa saker, sådär kvalitetsmässigt tycker jag deras trikåtoppar håller hur bra som helst, men sen blir det lite läskigt då de kostar typ 5,90.
02.02.16 15:41
Haha ja, usch, förstår folk inte att det är JOBBIGT när de är utåtriktade och vänliga? Det här är FINLAND för fan. Vi är inte bekväma med sånt.

Japp, sant. Tänkte på sånt jag med, helt uppenbart är nånting galet där även om det inte nödvändigtvis alltid är kvaliteten som blir mest lidande. Minns dock en t-shirt jag köpte på H&M för ca 10 år sedan och första gången jag använde den töjde den sig som faaaan, fast den inte ens var en som satt snävt, och då jag tvättade den (enligt tvättrådet) så blev den sned och vind och på riktigt totalt oanvändbar. Den hörde inte ens till deras billigaste sortiment, och jag har sällan känt mig så lurad som jag gjorde då. Men egentligen borde ju ALLA billiga nytillverkade kläder vara just sådana, så att vi fattade att engagera oss lite i hur de har blivit gjorda et.c.
linnea p.02.02.16 kl. 16:08

Karin S.

Feminist & folklorist. Doktorand vid Åbo Akademi.

Det här är min blogg för personliga reflektioner och vardagligt dravel.
 

För bilder på kaffekoppar:
instagram.com/karin_elisabeth

För arga utbrott:
twitter.com/karin_sandell


Bloggar et cetera:

Anna
Basse
Blemma
Bokbabbel
Bonbon
Crisse
Ellen
Forskarbloggen
Historikerbloggen
Jessica
Jim
Julia
Kanslers blogg
Karin L
Karin T
Linnea
Marina
Martina
Miilo
Nina A
Nina O
Peppe
Tessan

Kategorier

Senaste kommentarer