Män är djur och kvinnor Iphones

16.01.2016 kl. 16:08

Åtminstone om man ska tro kommentarsfälten under blogginlägg och artiklar om sexuellt våld. I mitt blogginlägg om kåta killar tog det bara tre kommentarer innan skribenten envist likställde kvinnor med föremål. Att vara kvinna (eventuellt med något tillägg om tid, plats, klädsel och berusningsgrad) jämförs med att lämna sin dyra telefon eller dator synligt i bilen. Det här är en typisk liknelse då man diskuterar sexuellt våld. Ofta kommer någon in i diskussionen och säger sådant som att man får skylla sig själv om man lämnar cykeln olåst på stan och den blir stulen. Med andra ord kvinnor som på något sätt kan anses vara olämpligt klädda, kanske berusade och ensamma på offentlig plats får skylla sig själva. Insikten om att en dylik liknelse är fullständigt förkastlig verkar inte finnas. Kvinnor är inte föremål utan människor.

Enligt många kommentatorer i de diskussioner som pågår om sexuella trakasserier verkar det råda allmän konsensus (bland män) om att män är djur, eller åtminstone slavar under sina sexuella begär. Det talas om "biologi" och "djuriska drifter". Om män ser något de gillar så kan de helt enkelt inte hålla kuken i styr. Själv har jag betydligt högre tankar än så om människors förmåga att skilja på rätt och fel, men så länge det ses som en accepterad förklaring till varför män våldtar så har vi ett mycket allvarligt problem. Det är inte okej att ursäkta våld och trakasserier med "biologi", det finns inga ursäkter över huvud taget. Män(niskan) har bevisligen en förmåga att tänka med sin hjärna och inte med sitt könsorgan – eller hur hanterar ni män-är-djur-förespråkare ett tangentbord?

 

Lästips:

RW Connell (2005): The Men and the Boys

Inger Lövkrona (red.) (2001): Mord, misshandel och sexuella övergrepp. Historiska och kulturella perspektiv på kön och våld

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 5 med bokstäver:

Karin S.

Feminist & folklorist. Doktorand vid Åbo Akademi.

Det här är min blogg för personliga reflektioner och vardagligt dravel.
 

För bilder på kaffekoppar:
instagram.com/karin_elisabeth

För arga utbrott:
twitter.com/karin_sandell


Bloggar et cetera:

Anna
Basse
Blemma
Bokbabbel
Bonbon
Crisse
Ellen
Forskarbloggen
Historikerbloggen
Jessica
Jim
Julia
Kanslers blogg
Karin L
Karin T
Linnea
Marina
Martina
Miilo
Nina A
Nina O
Peppe
Tessan

Kategorier

Senaste kommentarer