”Världen är full av kåta killar”

13.01.2016 kl. 13:11

 

Vi har äntligen börjat #prataomdet, både med och utan hashtag (#lääppijä #lääppijät). Samtidigt kryper de vidrigaste av attityder fram, kvinnosynen, manssynen – människosynen är fullständigt förvriden hos en del. Det blir så tydligt i nätkommentarerna. Som när Johanna Dikert skriver om hur hon som 17-åring vaknade avklädd på underkroppen och upptäcker att hon blivit våldtagen. I kommentarsfältet verkar jordens avskum samlas (även om jag är illa rädd att dylika åsikter är allmänt förekommande). Någon undrar varför man vill ha så kort kjol, en annan säger att det inte är sant att man kan bli stel av skräck (underförstått: riktiga våldtäktsoffer kämpar emot), en tredje att kvinnan får skylla sig själv om hon befinner sig på fel plats, en fjärde jämför en lättklädd kvinna med att frakta guldtackor i öppen vagn. Och så har vi då kommentaren som blivit anmäld och raderad "Hur dum får man egentligen vara? Världen är ju full av kåta killar. Jag var själv en av dem och jag tog för mig om jag hade chansen. Konstigare än så är det inte. Tack och lov! Men, inom anständighetens gränser."

Detta måste vi prata om. De kåta killarna, eller snarare uppfattningen om att män kan bli så sexuellt upphetsade att de helt enkelt inte kan låta bli att våldta eller på annat sätt sexuellt ofreda en kvinna. Jag frågar mig om killarna i gänget jag mötte på gatan en sommardag för några år sedan var så kåta att en av dem helt enkelt var tvungen att klämma på mitt ena bröst i förbifarten. Om den äldre bekanta mannen var så sexuellt upphetsad att han inte kunde låta bli att sticka upp handen under min kjol då jag gick förbi honom på en fest. Om mannen som följde efter mig en natt då jag gick hem ensam verkligen kände en så okontrollerad lust att han trodde att han skulle få ha sex med mig bara han lyckades ta sig in i mitt hus. Vi måste prata om att det är så vanligt att få en ovälkommen hand på rumpan att man inte ens kommer ihåg alla gånger det hänt.

Vi måste sluta skylla på kåthet, vi måste sluta skylla på att män inte kan kontrollera sin sexuella lust. Vi måste sluta tala om att det är kvinnor som ska begränsa sig och förhålla sig till män och deras begär. Vi måste prata om att man (!) inte får ”ta för sig” utan att det sker med samtycke från den andra parten. Vi måste prata om att se längre än till sina egna begär. Vi måste prata om synen på manligt, kvinnligt och sex.

 

Lästips: Nina Fotograf, Charlotte hit och dit, Lina Frisk, Linn Jung.

Kommentarer (12)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver:
Bra skrivet! och den där bilden är nu bara så jäkla spot on.
Miilo13.01.16 kl. 14:34
Tack! Jo, den där bilden är fantastiskt talande.
13.01.16 16:31
Bra skrivet! Precis, som om män inte kan kontrollera sin sexuella lust... pah! Det handlar inte om kåthet, det handlar om vem som får ta plats och om makt.
Bohemian Maggie13.01.16 kl. 14:42
Tack! Ja, du har helt rätt i att det handlar om makt.
13.01.16 16:33
I en idealisk värld skulle det antagligen räcka med att "prata om det", och visst kan det vara en lösning till viss del. Men knappast kommer det att räcka...
Låt mig ta en liknelse: trots att vi här i Norden lever i ett av de tryggaste och minst brottsutsatta samhällena i världen (rent statiskt), så inte lämnar jag min MacBook eller iPhone i vindrutan på Mercedes på en parkering. Bjuder man in tjuven/antastaren/etc, så tar hen chansen - oberoende.
Realisten13.01.16 kl. 16:18
Det räcker förstås inte att prata om det. Män måste helt enkelt låta bli att förgripa sig på andra människor. Vi måste också sluta likna människor vid objekt som datorer och telefoner. Jag undrar hur du tycker att kvinnor ska klä sig för att undvika att bli antastade? Borde jag inte ha gått på stan den dagen (med en helt vanligt t-skjorta), kanske jag inte borde ha kjol på mig bland män, eller helt enkelt inte röra mig ensam utomhus?
13.01.16 16:47
Det tåls att tänka på... Men i slutändan handlar det om riskbedömning - av samma orsaker som försäkringsbolag inte ersätter värdeföremål som stjäls ur bilar. Även om vi inte kan likna människor vid föremål/objekt, så är det ändå liknande/samma mekanismer som aktiveras hos förövaren.
Dessvärre gissar jag att det blir etter värre på sikt: inte minst på grund av de ekonomiska realiteter vi lever i, med nedskärningar inom psykvården som förr fångade upp en stor del av förövarna. -> då ökar det egna ansvaret.
Realiteter13.01.16 kl. 17:15
Nej, du har fel - vi ska inte över huvud taget fundera över hur kvinnor klär sig och rör sig. Det är dags för männen att ta ansvar för sitt handlande.
14.01.16 15:57
Om män inte kan kontrollera sina lustar är de djur. Jag har högre tankar om män eller så. Konstigt att män verkar tycka att det är okej att själv framställa sig som brunstiga tjurar med så hög sexdrive att de inte kan behärska sig.
Marsu15.01.16 kl. 17:35
Exakt! Det är säkert bekvämt att frånsäga sig ansvar för sina handlingar genom att skylla på djuriska drifter. Hur sexigt kan det vara att TVINGA sig på någon som inte vill/kan säga ifrån. Nej, jag har svårt att se att det handlar om sex över huvud taget, snarare om att ta makt över en annan människa.
16.01.16 11:38
@realisten/realiteter

Det är nog vi män som måste göra något åt oss själva, kolla vad som är ruttet i kollektivet och åtgärda det. Avstå från några privilegier. Inse att bara för att vi inte känner igen oss i anklagelserna är vi ändå en del av ett kollektiv som skapar problem och förtryck.

Vi kanske borde säga ifrån åt andra män om vi inte vill bli anklagade som en del av kollektivet, inte försöka tysta ner kvinnorna. Bara som en tanke.
Rofa15.01.16 kl. 19:03
Polischefen förtydligade ju sin kommentar med att fenomenet där grupper av män samtidigt och organiserat antastar kvinnor var nytt i Finland. Han menade förstås inte att sexuella angrepp var något nytt.

Cynisk som jag är tror jag att de här problemen aldrig kommer att försvinna hur mycket man än "pratar" om dem. Män är biologiskt skapta att reagera sexuellt på visuell stimuli och vissa kan bara inte behärska sig.
Findus15.01.16 kl. 19:13
För närvarande struntar jag i vad polischefen sa/inte sa/uttryckte otydligt/menade egentligen med inte sa... Problemet med män som våldtar och trakasserar kvinnor finns oberoende av detta. Det är hög tid att vi pratar och diskuterar det här, vi måste börja någonstans. T.ex. kan män tala med sina manliga vänner om sexism och lära sina söner hur man behandlar människor med respekt. Den som reagerar så starkt på "visuell stimuli" att han inte kan behärska sig bör söka hjälp.
16.01.16 11:52
Mycket bra skrivet. Ett så jäkla stort problem och ändå pratar vi bara om kvinnorna. VARFÖR KLETAR OCH VÅLDTAR MÄN?
Peppe15.01.16 kl. 20:21
Tack! Exakt, det är dags att vi pratar om männen och deras handlingar nu.
16.01.16 15:54
Till "Realisten" det finns ingen ursäkt till att "ta för sig" av kvinnor. Och "att det alltid varit så här" är ingen förklaring. Det finns helt tydligt ett stort problem med mansrollen och nu gäller det att göra någonting åt det. Ett första steg är att prata, att uppfostra våra söner, att ha nolltoleras för sexism och så vidare.
Peppe15.01.16 kl. 20:23
En kommentar till "Findus" - Hur kommer det sig att denna visuella stimuli mynnar ut i ett övergrepp? Kvinnor har också en aktiv sexualitet, och reagerar på det du kallar för visuell stimuli, alltså att en blir attraherad av någon en tycker är snygg. Men, jag är ganska säker på att det i de flesta fall inte betyder att de går fram och för upp en hand innanför eller uppför någons byxben/kjol. Jag tror inte att det är biologiskt betingat (idag hoppas jag att ingen tror på biologiska anledningar till ojämställdhet mellan könen men...) att tro att en person äger en annan persons kropp. Liksom jag inte tror att det är biologiskt betingat att män en gång i tiden ägde den kvinnan han gifte sig med. Ja, som en del av hans egendom. Och att det bland annat är detta ägande som skräpar kvar i dagens kultur där män tar sig friheten att tro att alla kvinnor gärna skulle vilja ha en hand på sitt lår. Här kommer också den obligatoriska heterosexualiteten in i bilden men den får bli en annan dag. Tjo & Tjim, tack Karin för ditt blogginlägg.
Stormen17.01.16 kl. 18:00
Tack till dig för din kloka kommentar!
19.01.16 13:50
Vart har respekten för det motsatta könet tagit vägen? Uppskatta, artighet och allt annat som hör till en god uppfostran!
Enda utvägen vore väl strängare straff för dessa "sexmissbrukare"? Kastrering etc...
Yvonne 21.01.16 kl. 14:08
Wow fantastiska anekdoter!!

Men... feminister är precis lika illa. Igår blev jag anfallen av en hord feminister när jag gjorde min "Protect children" skylt. Blev våldtagen och sedan nedslagen på en fest, av feminister.
Billy Girl21.02.16 kl. 02:11
Wow, vilket fantastiskt bullshit!
21.02.16 21:02

Karin S.

Feminist & folklorist. Doktorand vid Åbo Akademi.

Det här är min blogg för personliga reflektioner och vardagligt dravel.
 

För bilder på kaffekoppar:
instagram.com/karin_elisabeth

För arga utbrott:
twitter.com/karin_sandell


Bloggar et cetera:

Anna
Basse
Blemma
Bokbabbel
Bonbon
Crisse
Ellen
Forskarbloggen
Historikerbloggen
Jessica
Jim
Julia
Kanslers blogg
Karin L
Karin T
Linnea
Marina
Martina
Miilo
Nina A
Nina O
Peppe
Tessan

Kategorier

Senaste kommentarer