Klapprande klackar & sköna sneakers

26.05.2016 kl. 12:32

Hittade ett opublicerat blogginlägg från i vintras. Ämnet är ständigt aktuellt så nu kommer det här i stället:

 

I Helsingin Sanomat bekymrar sig Lauri Malkavaara över sin kvinnliga kollegas förmodat obekväma klädsel och tidsdryga morgonrutiner. 

Själv har han ett avslappnat förhållande till sitt utseende, så avslappnat att han inte ens ids titta sig i spegeln på morgonen, ansiktet är ju ändå det samma. Han minns inte om han använt solkräm en enda gång i somras. För hans skull hoppas jag att han gjorde det, inte ens den manligaste manlighet skyddar mot UV-strålning.

Lauri hör sin kollega på lång väg. Hennes klackar smäller mot golvet. Han vet att hon lägger mycket tid på att manipulera sitt utseende varje morgon, hon förändrar sitt hår och ansikte med olika kemikalier och färgämnen. Bara till ögonen går det åt minst ett halvt dussin olika produkter! Käderna hon bär klämmer åt och formar hennes kropp. Sist och slutligen stiger hon i sina högklackade skor som är både obekväma och svåra att gå i. 

(Medan jag skriver detta håller jag själv på med manipulering av mitt utseende genom att färga håret.)

På kontoret sitter Lauri i sneakers och ylletröja. Kanske har han lite tandkräm i mungipan, han har ju inte sett sin spegelbild på flera dagar.

Lauri frågar sig hur skillnaden mellan könen kan vara så stor gällande klädsel och hur kan kvinnor underkasta sig detta självplågeri?

Jag tror att Lauri menar väl, det tror jag faktiskt, men att lyfta kvinnors utseende och jämföra det med hur män ser ut hjälper ingen. Det här skuldbelägger snarare de kvinnor som försöker följa de spelregler som ställts upp för vad som får plats inom ramarna för "kvinnligheten". Den som bryter mot dem straffas. Liksom dem som försöker följa reglerna. När han framställer sig själv som naturlig i kontrast till den manipulerade och omformade kvinnan bekräftar han bara de stereotypier som redan finns. 

I stället för att sitta på ditt arbetsrum och fundera över din kvinnliga kollegas klädsel och morgonrutiner kan du t.ex. börja lyssna på vad hon har att säga oberoende av hur högt hennes klackar klapprar i korridoren. De verkligt problematiska könsskillnaderna hittar du i brottsstatistiken och lönerna.

 

Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver:
Amen på det!
marsu26.05.16 kl. 14:14
Tack för det. :)
26.05.16 15:27
YES, bravo!
limppo30.05.16 kl. 09:48
Tack! :D
31.05.16 13:56

Karin S.

Feminist & folklorist. Doktorand vid Åbo Akademi.

Det här är min blogg för personliga reflektioner och vardagligt dravel.
 

För bilder på kaffekoppar:
instagram.com/karin_elisabeth

För arga utbrott:
twitter.com/karin_sandell


Bloggar et cetera:

Anna
Basse
Blemma
Bokbabbel
Bonbon
Crisse
Ellen
Forskarbloggen
Historikerbloggen
Jessica
Jim
Julia
Kanslers blogg
Karin L
Karin T
Linnea
Marina
Martina
Miilo
Nina A
Nina O
Peppe
Tessan

Kategorier

Senaste kommentarer